Geef tandsteen bij je hond de aandacht

Tandsteen is een veelvoorkomende kwaal bij veel mensen en het zorgt ervoor dat voor velen een tandartsbezoek een nare ervaring wordt. Zodra het gevreesde boortje tevoorschijn komt krimpen veel mensen weg in hun stoel, en dat terwijl je er zelf genoeg aan kunt doen om het te voorkomen. Tandsteen is namelijk simpelweg de verharde vorm van tandplak. Tandplak is niet meer dan zuren die door bacteriën worden gecreëerd uit voedselresten, speeksel of bacteriën. Vaak kun je dit simpelweg verhelpen door goed je tanden te poetsen. Tandsteen treedt pas op als de tandplak onder invloed van mineralen uit het speeksel verhardt. Dat is dan zichtbaar als een geel of bruinachtig laagje op je tanden.

Niet alleen mensen

Wist je echter dat tandsteen niet een probleem is waar alleen mensen mee te kampen krijgen? Ook honden kunnen er last van krijgen. Veel huisdieren krijgen vanaf hun derde levensjaar te kampen met gebitsproblemen. Tandsteen bij de hond ontstaat meestal doordat het natvoer dat veel mensen aan hun honden geven blijft plakken aan de randen van het tandvlees. Daarna treedt er een proces in werking dat veel lijkt op waar mensen mee te maken krijgen. Deze voedselresten worden door een combinatie van speeksel en bacteriën veranderd in tandplak. Als daar niets aan wordt gedaan is het gevolg hetzelfde: het verhardt zich tot tandsteen.

Wat doe je eraan?
Net als bij mensen is goede mondhygiëne een belangrijke manier om tandsteen bij je hond buiten de deur te houden. Het is makkelijk om te denken dat dit een lastige opgave is: je geeft een hond immers niet zomaar een tandenborstel en wat tandpasta. Toch zijn er manieren om het te verbeteren. Neem bijvoorbeeld het voedsel. Het gebit van honden wordt van nature gereinigd doordat de hond vlees van karkassen moet afscheuren en van botten moet schrapen. Met het moderne dierenvoer gebeurt dit echter niet, waardoor het zelfreinigende vermogen niet wordt gestimuleerd. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je hond een gezond gebit te geven: kijk bijvoorbeeld eens op de homepage van DeMondzorgZaak.

Het is zaak om tandsteen bij je hond serieus te nemen als het zich voordoet. Door dit tandsteen wordt het gebit van je hond minder glad, met als gevolg dat bacteriën makkelijker een plekje kunnen vinden. Dat zorgt er weer voor dat er nog meer voedselresten aan het gebit blijven plakken. Zo kom je, als je niet oppast, in een vicieuze cirkel terecht. Uiteindelijk kan het er zelfs voor zorgen dat tanden van de hond kunnen gaan uitvallen.

About inyourface

Check Also

Dit zijn de voordelen van een mobiele airco

In de warme zomermaanden is het wel zo prettig wanneer je binnenshuis lekker koel kan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.